Historia


Maine med Farmarens Feeling Woopi, Farmarens Fran Fine och Farmarens Fancy That.
Foto: Litbild, Camilla Karlsson

Uppfödning av Bearded Collie sedan 1965 

Uppfödning av Norwich Terrier sedan 1986

Tilldelad Hamiltonplaketten för förtjänstfull uppfödning av Bearded Colle 1985

Specialklubben för Bearded Collies uppfödarmedalj 1994

2013 är det 50 år sedan kennelnamnet Farmarens registrerades och första kullen med prefixet Farmarens föddes.

Pricken, en blandning av sträv- och släthårig foxterrier, som han döptes till byttes mot 10 kg utsäde (timotej frö). Anledningen till att jag äntligen fick min efterlängtade hund var att min pappa tyckte så mycket om Prickens mamma Sickan. - Det är en intelligent hund, sa min pappa. Hon höll hönsen borta från grönsakslandet och bärbuskarna.

Pricken föddes 1941 och dog tragiskt i samband med en ridtur. Han följde mig överallt, även när jag var ute och red. Trafiken var inte så stor på den tiden, men det hindrade tyvärr inte att min älskade Pricken blev överkörd.

Min andra hund var en boxer vid namn Kajsa Kavat. Det var Kajsa som gjorde att jag blev intresserad av hunduppfödning. Hon födde sin och min första valpkull den 14/5-58. Valpningen var dramatisk och tillgången på veterinärer på den tiden var mycket begränsad. Min man Sigvard och jag fick åka till Albano i Stockholm med Kajsa. Med hjälp av kejsarsnitt föddes fyra hanar. Min uppfödardebut var inte den bästa.

Två av valparna levde. Det var den vita Cesar och den svarta Max, två färger som fortfarande ej är önskvärda inom rasen. Dem dödfödda var ironiskt nog brindlefärgade. Pappan till kullen var en av dåtidens storvinnare champion Siggesunds Argo.


Max
Foto:Sigvard Olsson

Maine & Max 1958
Foto: Sigvard Olsson

 

Av naturliga skäl blev det ingen fortsättning på min boxeravel. Kajsa var den första i en lång rad av hundar som jag fått överta från sina första ägare. Efter Kajsa och Max fick jag mellanpudeln Snobbi , efter honom blev det airedaleterriern Unnesta Raggi "Raggi" och sedan Old English Sheepdogen Choopi.

Att det blev OES för mig kan jag tacka slumpen och goda vänner för. Boxern Kajsa fick jag överta när mina vänner tyckte att det var jobbigt med hund. I den familjen fanns även en OES tik. Jag var lycklig ägare till Kajsa och reflekterade inte så mycket över deras andra hund. Jag visste dock att det var en mycket ovanlig ras som endast fanns i ett fåtal exemplar i landet.

Mina vänner berättade även om ”Löpar Nisse” som var en OES som fanns i samma by. Smeknamnet hade han fått eftersom han alltid sågs springande runt på byn för att leta efter tikar. ”Löpar-Nisse” även kallad Choopi importerades vid 1,5-2 års ålder från Holland av sina ägare Agneta och Stig Cedergren.

När Choopi vid fem års ålder fortfarande sprang vind för våg på byn beslutade ägarna sig för att det måste ske en förändring. Jag fick frågan om jag ville överta honom. Jag blev eld och lågor, tänk att få ytterligare en hund. Min man Sigvard tyckte nog att det blev lite mycket med tre hundar i familjen.

Om han bara hade vetat att det skulle bli fler!

1958 kom en klippt Reuuwijks Cupid Choopi” hem till oss och dom andra djuren på gården. Han älskade att lufsa omkring och sprang aldrig mer bort. Med sig i bagaget hade han 2 cert och ett CACIB från sina tidiga år i Holland. Han var aldrig visad av sina förra ägare i Sverige. Sigvard och jag ville prova lyckan på utställningar. Då i början av 60 talet förstod jag inte riktigt vilken fin hund jag fått överta.

Svarta boxern Max kom oftast hem med en tvåa i öppen klass, men det var Choopi som stod för vinsterna. Hans slutgiltiga titel blev Internationell och Nordisk utställningschampion. Förövrigt Nordens första OES som blev Internationella utställningschampion, dessutom blev han pappa till en hel massa framgångsrika barn och barnbarn. Däribland  Internationell, Nordisk, Engelsk och Amerikansk champion  Unnesta Pim som ägdes av Caj Håkansson, kennel Bahlambs. Då Caj arbetade hos Joe Braddon, kennel Of Ide i England kunde han hjälpa mig importera Internationell och Nordisk Champion Amberford HygdLucie .

Tänka sig vilken gåva han var! Choopi gjorde att mitt intresse för avel, hundar, vallhundsraser i synnerhet fördjupades. Något som jag aldrig har ångrat.


CH Reeuwijks Cupid
född 18 november 1953

Farmarens Raggedy Rascal


Farmarens Bring On the Clown

Lucie blev grunden till en framgångsrik tiklinje som bestod av BIG vinnande dottern, Internationell och Nordisk Champion Farmarens Samatha. Hennes söner, Internationell och Nordisk Utställningschampion Farmarens Angus "Luns" som var vinstrikast 1976 samt 1977 och BIS vinnare på SKK utställning. CH Farmarens Apollo, exporterades till Tjeckoslovakien och blev Östeuropas vinstrikaste OES 1977.

Samanhtas döttrar, Internationell och Nordisk Champion Farmarens Amanda vinstrikast 1978 och 79 samt vinstrikaste veteran 1984, Svensk och Finsk Champion Farmarens Nancy vinstrikaste veteran 1984. Internationell och Nordisk Champion Farmarens Raggedy Rascal, vinstrikaste veteran 1986, samt  Rascals mycket framgångsrika dotter, Internationell och Nordisk Champion Farmarens Bring On The ClownClownie” Vinstrikaste tik 1985 och 86.

Clownie vann stort under mitten av 80 talet. En av hennes stora framgångar var att erövra BIR av 83 st Old English Sheepdog på specialutställningen 1985 för Jill Bennet, kennel Pelajilo.

Farmarens Samantha hade ett godkänt karaktärsprov från 1973. Rival och Clownie hade båda genomgått godkända mentalprov för att erhålla sina championat.


Farmarens Angus

Farmarens Wery Well Winston kommer från samma vinstrika familj, och hade Angus och Rascal som mormor och morfar. Han debuterade den 17/4-88 med cert, BIR, BIG och BIS på SSD's utställning i Skellefteå. Dömde rasen och gruppen gjorde finska Ritva Raita. BIS dömdes av KG Fredriksson.


Farmarens Wey Well Winston
Foto: Stig Karlsson

Pappa till Clownie och Winston var vår egen INT NORD U CH Unnesta Rival som var vinstrikast mellan 1983-1984. Rivals mamma var underbara INT NORD U CH Unnesta Lapaloma. Farfar till Rival var INT NORD U CH Farmarens Angus.


CH Farmarens Jasper Of Spirit. 18 mån.

Sista Farmargenerationen i denna framgångsrika släkt blev hanen INTUCH SUCH NUCH Farmarens Jasper Of Spirit, han var en av tre champions i sin kull.


Farmarens N-kull född 1968
e:INT NORD U CH Teddy Bear Bobbo
u:INT NORD U CH Amberford Hygd
Mina döttrar Ulrica till höger och Charlott i mitten
Foto:Per Löfgren

Cynthia föddes i Farmarens första OES kull hon blev kennelns första champion av rasen. Så småningom blev det 21 uppfödda OES utställningschampion.

Första OES kullen föddes 4 mars 1964 och den sista 9 september 1991.

Inte så långt efter att Choopi hade gjort entré i våra liv ringde Carin Slättne, kennel Slättängs till mig. Carin skulle bli höftledsopererad och hade svårt att ta hand om sina två Tibetanska Terrier. Hon frågade om jag ville överta dessa tikar då hon visste att jag var van med pälshundar och hon tyckte att rasen kunde vara lämplig för mig. Efter några dagars funderingar ringde jag åter till Carin och tackade ja till en ny ras. Mor och dotter, Slättängs Appollonia och Slättängs Godivia gjorde entré i familjen


INT NORD U CH Farmarens Cynthia tillsammans med Ulrica och Charlott


Slättängs Apollonia med sin första kull valpar födda på kennel Farmarens 1963 och dottern Slättängs Godivia

Första kullen med kennelnamnet Farmarens registrerades 1963. Mamma var Internationell Champion Slättängs Apollonia och pappa Tsang-Tong Of Lamleh. Senare under samma år födde Internationell champion Slättängs Godivia sin första kull med samma pappa. Det var mycket svårt att inom rimligt avstånd hitta lämpliga hanar med nya linjer.

1964 fick jag via Carin Slättne veta att det i Finland fanns en lämplig hane vid namn CH Dordsche Vom Gaurisankar. Han var tyskfödd och ägdes av familjen Wrede.

Nu började funderingarna över hur vi skulle få Godivia till Finland för att kunna genomföra planerna. På den tiden var det ett stort äventyr, näst intill ogenomförbart att resa till Finland.

Av en tillfällighet kunde Godivia följa med vänner som skulle till Finland för att besöka anhöriga. Hon parades och kom hem både dräktig och full av löss.

Godivia födde senare samma år den framgångsrika Internationell och Nordisk Champion Farmarens Echo.

Med tiden kände jag att jag kom i en återvändsgränd med min avel. Tibetansk Terrier var mycket sällsynt på 60 talet, och det var mycket svårt att få tillgång till nya linjer i aveln, vilket gjorde att den sista Tibetanska Terrierkullen föddes 1965. Nu så här efteråt kan jag se tillbaka och fundera över om jag inte var för tidigt ute med rasen. Det fanns få uppfödarkollegor som var villiga att investera i rasen. Fortfarande följer jag rasens utveckling med intresse


CH Farmarens Echo 1966
Foto: Andreas

Efter Tibetanska Terriern tittade jag efter en ny ras. Denna gång ville jag ha en korthårig hund gärna från terriergruppen, valet föll på Manchester Terrier. Jag byggde min avel på hundar från kennlarna Kirkby och Eaglespur. Första kullen föddes den 29 september 1971, mamma till den kullen var min första MT Internationell och Nordisk Champion Kirkby SuperanSusie”.  Pappa var Internationell och Nordisk Champion Eaglespur Merryman, ägd av Vivi Rey i Märsta.

Några av dom mest framgångrika hundarna ur denna kombination var Nordisk Champion Farmarens Black Super Flash, Svensk och Finsk champion Farmarens Black Rodney samt vår egen Internationell och Nordisk Champion Farmarens Black Magic.

Typskillanderna i rasen var stor och det var svårt att få en homogen kull. Även här visade det sig att det var en ras som det var svårt att hitta nytt avelsmaterial inom landet. Därför måste nya hundar ständigt importeras från England. Sista kullen föddes den 18 juni 1978.

Det blev nio Manchester Terrier champions med prefixet Farmarens.


Uppfödargrupp Manchester Terrier 1973 från vänster Farmarens Black Magic Int Nord U CH,
Farmarens Black Super Flash Nord U CH, Farmarens Batsheba In Black N U CH,
Farmarens Cascade In Black N U CH, Farmarens Brilliance 1 cert.

Läs gärna mer om vår historia för våra nuvarande raser;


Bearded Collie


På bilden: INTUCH, SUCH, FINUCH, NUCH, DKUCH, SV-92, SV-93,
FINV-97, NV-98 Farmarens Evening Eureka "Ella"

Norwichterrier


På bilden: INTUCH, SUCH, NUCH, DKUCH, FINUCH, NV-97
Cobby's Foolish Kit Nubbles