Historia - Bearded Collies 1960- & 1970-talet

I början av sextiotalet ägde jag Old English Sheepdog en underbar ras tyckte min man och jag. Våra barn var små och vi ville gärna köpa ytterligare en ras. Vilken? Ja, det var frågan!

Jag fick via Ulla Segerström information om att det fanns en annonsbok vid namn Dog Worlds Annual som innehöll engelska kennlars julannonser. Denna "bok" fanns att köpa i Stockholm på Fritzes bokhandel. Sagt och gjort. Spänningen var stor när den kom med posten.

Naturligtvis fick jag mina förväntningar uppfyllda när det gällde hundar. Annonser i mängder. Där på några sidor såg jag bilder av Bearded Collie.

Hundarna påminnde om OES men mindre till storleken. På knagglig engelska skrev jag fem brev till uppfödare av rasen. Jag fick svar av tre, nämligen Gertrude Wheeler kennel Cannamore, Jenny Osborne kennel Osmart och Janet Martinau kennel Jayemji.

 


NORD U CH Jayemji Clunie 4 CACIB
Clunie kom till Sverige den 25 april 1965 kl 13.45
Foto: Andreas

Hundarna påminnde om OES men mindre till storleken. På knagglig engelska skrev jag fem brev till uppfödare av rasen. Jag fick svar av tre, nämligen Gertrude Wheeler kennel Cannamore, Jenny Osborne kennel Osmart och Janet Martinau kennel Jayemji.

Med hjälp av vår vän, även han OES-uppfödare, Caj Håkansson kennel Bahlambs, kunde vår första beardis anlända 1965. Clunie valdes av Caj som då var i England som kennelhjälp hos legendariske Joe Braddon kennel Ide. Clunie var dotter till berömda GB CH Wishanger Cairnbahn och Merry Maid Of Willowmead. Den tredje september 1967 födde hon den första beardis kullen som bar kennelnamnet Farmarens. Pappan till kullen var svenskfödde Happy Dogs Broad Day en son till S U CH Danielle. Naturligtvis skulle Clunie ha en egen make hemma på gården.

1966 anlände Bracken Boy From Osmart. Han hade Westernisles Brad Of Bothkennar till far och mor var Blue Belle Of Bothkennar. Bracken var en hane av utmärkt typ som tyvärr bestämde sig för att endast para sin älskade Clunie. Ingen annan tik betydde någonting för honom. Tillsammans lämnade dom många champions däribland INT NORD U CH Farmarens Molli. Bracken hade även ett godkänt karaktärsprov.Happy Dogs Broad Day "Lufsen"
Fotograferad i Norrköping av Åke Wintzel 30/9-67 där han vinner cert, BIR och BIG-4. Lufsen är far till Farmarens första valpkull född 3/9-67.

INT NORD U CH Farmarens Molli
Foto: Håkan Jansson

Blue Belle Of Bothkennar


INT NORD U CH Bracken Boy From Osmart
Foto: Per Löfgren

Efter Clunie och Brackens entre i våra liv blev ingenting sig likt. Rasen var liten i Sverige enda sättet för mig att köpa ytterligare en beardis var att importera från England. Min kontakt med Jenny Osborne och hennes hundar tog ytterligare fart efter familjens sommar semester i England, året var 1970. I samband med resan fick vi förmånen att besöka och se hennes hundar. Storheter som GB CH Blue Bonnie Of Bothkennar, GB CH Bravo Of Bothkennar och GB CH Osmart Bonnie Blue Braid svansade runt benen på oss fyra.

Ett av mina första minnen av Braid är när han intar sin fotölj med största värdighet. Sätter sig bekvämt tillrätta, lutar sig tillbaka och tittar med högburet huvud ut över fotfolket. Inte undra på att hans familj även kallade honom för Sir!! Hundarna var precis så härliga som bara beardisar kan vara. Jag blev mycket förtjust i vad jag fick se. I min vildaste fantasi kunde jag inte tänka mig att rasen skulle ge mig och min familj så mycket glädje.


Våra döttrar Ulrica och Charlott på kennel Tambora, året var 1970.
Numera är båda domare, bland annat på beardis
Foto : Sigvard Olsson

Jag var strålande glad när jag fick importera INT NORD U CH Osmart Black Berry född 690517. Berry var halvbror med Braid genom deras gemensamma far GB CH Bravo Of Bothkennar.  

Berry var svart som natten och hade ett underbart pigment och dom mörkaste ögonen. Innan han flyttade till Sverige blev han far till GB CH Osmart Black Barnacle Of Penhallow ägare Joe Pickford. Berry hade ett godkänt bevaknings och karaktärsprov från 1973. Han var även far till den första svenska beardis som blev lydnadschampion.
Hennes namn var S L CH Farmarens Black Xhibit "Bitte".

"Bitte" ägdes av Ulla Hansen men tävlade och visades alltid av maken Terje. Bitte vann ett av sina två cert för Jenny Osborne.


INT NORD U CH Osmart Black Berry
Foto: Håkan Jansson


S L CH Farmarens Black Xhibit  "Bitte"

I början på 70-talet var GB CH Sunbree's Magic Moment Of Willowmead "Duncan" mycket vinstrik i England. När Jenny Osborne lät para sin Braiddotter GB CH Nigella Black Tango såg jag min chans att köpa en tik. Denna gång föll valet på Osmart Farmaren Black Lady. Lady blev inte riktigt den avelstik som jag hade tänkt mig. I varje fall inte när jag utvärderade hennes egna avkommor.


 Foto: Håkan Jansson
I Ulricas famn Osmart Farmaren Black Lady och Farmarens Bilissima.
Från vänster CH Osmart Black Berry, CH Jarlabankes Blue Belle, CH Tamboras Penny Brown.
Året var 1974.

I samband med att Sigvard och jag besökte England och utställningen på Crufts 1973 fick vi tillfälle att se det som fanns i England. Men det var inte på Crufts vi fann vår nya tik. Det var när vi satt och fikade hemma i vardagsrummet hos familjen Osborne som Jenny berättade att det fanns valpar på Tamboras kennel. Jenny var snabb till telefonen för att ordna så att vi redan nästa dag kunde komma på ett besök. Valparna fick vi se tillsammans med fåren i deras hus. Det fanns tre bruna tikvalpar på sju månader. Deras föräldrar var legendariska GB CH Edenborough Blue Bracken "Percy" och GB CH Edelweiss Of Tambora.

En av tikarna var såld till Danmark och kennel Daisy Belle. Men det var inte bestämt vem av valparna som skulle dit. Jag fastnade snabbt för den tik som hade mest med vitt och redan samma kväll fick INT NORD U CH Tamboras Penny Brown följa med oss till Jenny Osborne. Därmed hade jag köpt min första bruna tik. Hos Jenny stannade Penny i drygt ett år innan hon kom till Sverige dräktig med min stora favorit GB CH Osmart Bonnie Blue Braid. I den kullen föddes min första blå valp INT NORD U CH Farmarens Emily Blue. Hon vann bland annat BIR 1977 på en specialutställning i Sala för domaren Carl Johan Adlercreutz. Hon visades då av vår 14 åriga dotter Ulrica. 1982 var Emily vinstrikast i Sverige. Emlan semlan som hon kallades efter att hon olovandes åt upp en semla, var underbar som hund och familjemedlem. Rent exteriört var hennes rörelser något som man än idag längtar efter att se på fler beardisar. En av hennes sönerna var INT NORD U CH S L CH Farmarens Blue Amazing Angus. Han kombinerade epitetet "brain and beauty" Angus ägdes och tävlades av Björn Lander.


INT NORD U CH S L CH Farmarens Blue Amazing Angus

INT NORD U CH S L CH Farmarens Blue Amazing Angus


Mor Maine tillsammans med Maureen Reader kennel Tamevalley, vid besök på Farmarens.
Tre generationer tikar tre färger i mitten Ch Tamboras Penny Brown, hennes dotter tv Ch Farmarens Emily Blue,
till höger Emilys svarta dotter Farmarens Black Xenia


INT NORD U CH Tamboras Penny Brown "Penny"
tillsammans med vår dotter Charlott sommaren 1974.

INT NORD U CH Farmarens Emily Blue
Vinner BIS 1977, handler är 14-åriga Ulrica
Domare var Carl-Johan Adlercreutz
.Till höger INT SE NO U CH Farmarens Chocolate Estelle dotter till INT NORD UCH Tamboras Penny Brown, BIR för rasspecialist Jackie Tidmarsh, kennel Tamboras Simlångsdalen 1985
Till vänster BIM CH Woolpack's Emperor

 


Farmarens första uppfödargrupp på den tiden skulle fem hundar delta i grupperna
Fr vänster Maine med INT NORD U CH Farmarens Molli, INT NORD U CH Farmarens Quando,
Farmarens Mazurka certvinnare, INT NORD U CH Farmarens Milli, SE U CH Farmarens Marko

1974 importerades NORD U CH Rossbourne Calum At Deanfield "Ross" han var född 730216. Han var barnbarn till favoriten Osmart Bonnie Blue Braid och hans mormor var Blue Belle Of Bothkennar. På så sätt var han släkt med min första hane INT NORD U CH Bracken Boy From Osmart. Ross var en hane av underbar typ som tyvärr lämnade ett fåtal kullar. Detta pga en tumörsjukdom som gjorde att han dog i unga år. Han hade i England en framgångsrik kullsyster vid namn GB CH Rossbourne Blue Heidi.

Sigvard hade tidigt ett gott öga till Maureen Readers härliga tik GB CH Dutch Bonnet Of Willowmead "Mieke". Ännu en Braid dotter med framgång. En av anledningarna till att Sigvard fick upp ögonen för henne var att hon visades i rörelse av Jennys make Ken Osborne. Maureen hade svårt att visa henne i rörelse hon föredrog att ta över när Mieke skulle stå i ringen. Vi följde tidigt hennes väg mot championatet och vi blev överförtjusta när Maureen berättade att Mieke skulle paras med den unge GB CH Pepperland Lyric John At Potterdale. Sedemera Winston med hela världen och grundläggare till kennel Potterdale. Vi hade bokat en tik i den kullen. Men när Mike och Janet Lewis kom för att se på valparna bestämde dom sig för att ta "vår" tik som parningsvalp. Det var Tally, GB CH Tamevalley Easter Song Of Potterdale. Jag ville inte ha tik nr 2 utan bestämde mig för den hanvalp som var mest lovande. Något som jag aldrig har ångrat.


Första gången som Jenny Osborne, kennel Osmart, dömer Bearded Collie i Sverige, 1976.
Fr v BIR-tiken senare även reasens första lydnadschampion SE L CH Farmarens Black Xhibit visad av Terje Hansen ägd av Ulla Hansen. “Bitte” var dotter till INT NORD U CH Osmart Bonnie Black Berry, Maine Lundell med INT NORD U CH Farmarens Emily Blue, dotter till GB CH Osmart Bonnie Blue Braid, Jenny Osborne och längst till höger står bruna INT NORD U CH Farmarens Toppen, son till INT NORD U CH Bracken Boy From Osmart Jennys första Sverigeexport. Ägare till Toppen var Lara och Anna Carlbaum kennel Blanding

INT NORD U CH Tamevalley Easter Hymn "John" född 780125 studsade in i våra liv. Hans mentalitet var superb och han klarade karaktärsprovet utan några problem året var 1980. John vann mycket för både nordiska och engelska rasspecialister.

John blev far till många champions och ligger bakom många av dagens vinnande Farmarhundar. Han satte stor prägel på min uppfödning trots att han tyvärr blev tidigt steril. På grund av detta var jag upp över öronen lycklig när jag kunde hämta hem hans helsyster. INT NORD U CH Tamevalley Highland Melody som var född 810205.


Tamevalley Easter Hymn "John"
på väg att lämna föräldrahemmet och mamma Mieke.


INT NORD U CH Tamevalley Easter Hymn "John" blir BIR 1980 för C Lindhe, vars svärdotter Lena Lindhe födde upp beardisar under
kennelnamnet Jarlabankes och importerade CH Osmart Bonnie Black Diamond syster till legenden CH Osmart Bonnie Blue Braid

Melody var en underbart sansad tik inte lika iögonfallande som sin äldre bror. Trots det vanns den internationella titel på kort tid. Mammarollen tog hon på stort allvar. En av Melodys avkommor var duktiga agility hunden SAg CH Farmarens Oh Susie "Skrållan".


INT NORD U CH Tamevalley Highland Melody "Melody"


SAg CH Farmarens Oh Susie "Skrållan"


Fr vänster mamma INT SE NO FI U CH Tamevalley Highland Melody med sonen INT SE NO U CH Farmarens Tudor Tristan
och dottern INT SE NO U CH Farmarens Tequila Thistle

1977 fick jag veta av Jenny Osborne att Braid skulle pensioneras som avelshund. En av dom sista tikarna han parade var söta GB CH Mignonette Of Willowmead At Orora "Miggy". Hon var vinstrikast i England både 75, 76 . Miggy var dotter till GB CH Wishanger Cairnbhan, genom det var hon halvsyster till min första beardis NORD U CH Jayemji Clunie. Jag frågade Miggys ägare Bryony Trafford om hon kunde tänka sig att jag fick köpa en tik ur den kullen, det gick bra. Den 26 augusti 1977 föddes så svarta S U CH Orora´s Hope "Bunty" och hennes mycket framgångsrika bror GB CH Orora's Frank.


S U CH Orora's Hope "Bunty"

Ulrica tillsammans med GB CH Osmart Bonnie Blue Braid 13år
året var 1978 och vi hämtade hans dotter Ch Orora's Hope.

I samband med vår Englands semester sommaren 1978 kunde Bunty och John (Tamevalley Easter Hymn) anlända till Sverige. Som vuxna parades dom men vi hade inte riktigt samma framgång i aveln som man hade i England då Buntys bror GB CH Ororas Frank parades med Johns syster GB CH Tamevalley Easter Song Of Potterdale då bland annat legendariska GB CH Potterdale Classic Of Moonhill föddes.

En annan tik som tidigt föll oss i smaken var GB CH Edenborough Amazing Grace "Gina". Ytterligare en dotter till GB CH Edenborough Blue Bracken och Broadholme Christina. En kombination som gav flera champions bland annat GB CH Edenborough Sweet Lady, GB CH Edenborough Kara Kara Of Josanda och GB AM CAN CH Edenborough Grey Shadow.

Shirley Holmes som var ägare och uppfödare till Gina ville para henne med GB CH Ororas Blue Basil. Tyvärr fick han problem med fertiliteten istället fick det bli en son, Ororas Robin Goodfellow.

Den 17 september 1978 föddes bland annat INT NORD U CH Edenborough Blue Symbol som fick smeknamnet Percy efter sin berömda morfar. Percy var min första blå avelshane en utmärkt sådan. Han finns fortfarande bakom många av Farmarens hundar genom det berömda syskonparet INT NORD U CH Farmarens Black Rin Tin Tin "Rin Tin" och vår egen INT S N U CH Farmarens Black Rio Rhumba "Annie". Percys kullbror INT NORD U CH Edenborough Amber Lights "Amber" importerades till Sverige av Anna Carlbaum kennel Blandings.

 


Tv INT NORD U CH Farmarens Emily Blue BIR & INT NORD U CH Edenborough Blue Symbol BIM
Paul Stanton dömer specialen i Piteå 1982.

INT S N U CH Farmarens Black Rio Rhumba "Annie"
Mamma och mormor till otaliga vinnare.

CH F. Black Rin-Tin-Tin blir BIR för Inga-Lill Byström
BIM Ingelberts Jasmin (Int Nord U CH Farmarens Zober & Ingelberts Ruffled Rebecca )

Vidare till 80- & 90-talet


INT NORD U CH Edenborough Blue Symbol "Percy"